Proč se privatizovala "voda" v ČR a kdo je za to odpovědný?

7. 12. 2014 8:59:44
Stát, respektive Ministerstvo zemědělství (Mze) spravuje v ČR obor vodárenství. Jako jednu ze svých hlavních priorit má zajistit soběstačnost jeho financování. Ví, že jediný vlastní zdroj peněz vodáren na investice, jsou peníze za

Dle legislativy pro privatizaci vodáren, resp. uzavření smluv mezi vodárnou a koncernem museli hlasovat obce i stát. Stát, resp. zástupci státu na Mze museli hlasovat PRO uzavření smluv s koncerny. Jinak by smlouvy mezi vodárnami a koncerny nemohly být uzavřeny.

Mze proto mohlo jakékoliv privatizace zisků z vodáren zastavit ještě předtím, než k nim vůbec došlo!

Přesto v letech 2004-2005 hlasovalo PRO privatizaci zisků okresních vodáren, zavedením tzv. "provozních modelů" s koncerny. Díky tomu okresní vodárně a městům zůstala infrastruktura (tudíž povinnost ji financovat), ale prodej vody, peněžní toky z vody, právo inkasovat za "vodu" i právo inkasovat zisk z vodného a stočného, přešlo na zahraniční koncerny.

ČR vstoupila do Evropské unie 1.5.2004 a již v tomto roce mělo Ministerstvo životního prostředí od Evropské komise stanovisko, že nebude dotovat pro veřejný sektor nevýhodné privatizace vodáren.

Nevěříte?

Zde je vyjádření MŽP

VIDEO - ZISKY KORPORACÍM, NÁKLADY OBCÍM A LIDEM (2:12)

 

Co mělo od roku 2001 v rukách MZe?

Od roku 2000 již byly známé ekonomické dopady privatizace např. Severomoravských vodovodů a kanalizací, a.s.. nebo vodárny Olomouc. Státem pověřená instituce, přesto hlasovala v letech 2004-2005 PRO privatizace zisků z vody dalších okresních vodáren. Od roku 2006 Mze dokonce zcela rezignovalo na svůj vliv ve vodárnách, když dopustilo zrušení tzv. ZLATÉ AKCIE v okresních vodárnách. Bez vytvoření jakéhokoliv jiného skutečně pro stát funkčního silného bezpečnostního instrumentu kontroly vodáren a dění v něm.

Myslíte si, že když stát pro něco hlasuje, tak proto má důvody a ty jsou podložené rozbory? Myslíte si, že stát ví o čem a proč hlasuje?

Mýlíte se

Požádal jsem, aby mi dle zákona č. 106, Mze zaslalo rozbory, na základě kterých došlo k závěru, že privatizace vodáren formou tzv. provozních modelů s koncerny, je pro stát, obce, měst a občany výhodná a v čem je pro stát výhodná. Odpověď byla šokující.

My jsme žádný rozbor nikdy nedělali, ani jsme si žádný nenechali zpracovat!

Na totéž, se zeptali zástupce Mze, také REPORTÉŘI ČT. Zde máte odpověď tehdy zaměstnance odboru vodovodů a kanalizací, dnes náměstka ministra zemědělství.

Pokus Mze vysvětlit nevysvětlitelné, což je z vystoupení zástupce Mze (státu) znát

Stát měl min. od konce roku 2001 informace o tom, že zavedení smluv s koncerny je privatizace zisků vodáren a zestátnění nákladů na infrastrukturu. Měl informace z EU, že nevýhodné smlouvy s koncerny nebude EU dotovat. Dokonce jsem zjistil, že Mze nejenže nevědělo PRO co hlasuje (jak tedy tvrdí), ale v některých případech zástupci Mze přijel na valnou hromadu okresní vodárny a hlasovali PRO uzavření smluv s koncern v rozporu se svým pověřením, které od státu dostali!

Co stát udělal ?

NECHAL PRIVATIZOVAT ZISKY VODÁREN A SÁM PROTO HLASOVAL!

Chcete informace o tom, co se do vodáren zavedlo a jak se na podobný systém dívají v zahraničí?

Pak se podívejte na informace o zkušenostech s koncerny v zahraničí a o tom, co bylo zavedeno v ČR:

CHCI DALŠÍ INFORMACE

Autor: Radek Novotny | neděle 7.12.2014 8:59 | karma článku: 46.71 | přečteno: 20483x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 28.07 | Přečteno: 338 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 24.78 | Přečteno: 1280 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 237 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 182 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.84 | Přečteno: 247 | Diskuse
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1308

Českou vodu si prodávejme sami, bez překupníků a lidé, města i stát na tom vydělají. Ne zisky v daňových rájích, ale čistou vodu, opravené trubky v zemi a přitom rozumnou cenu vody.

-----------------------------------------------------------

Jsem autor projektu PRAVDA O VODĚ, který pomohl v řadě okresů ČR, ubránit vodárny před zaváděním tzv. "provozních tunelů". Např. Kroměříž, Přerov, Pardubice, Náchod ... Díky tomu tyto regiony čerpají dotace z EU na investice, mají zcela v rukou obchod s vodou a prioritou je rozumná cena vody a obnova sítí, ne krmení účtů koncernů v zahraničí.

15 let dokládám, že nám v ČR poteče z kohoutků nezávadná voda, pokud budou obnovené trubky. Ty budou obnovené, pokud se do nich bude investovat a investovat se bude, pokud peníze, které za vodu zaplatíme, skončí zpět v infrastruktuře a ne v zahraničí. TEČKA.

-------------------------------------------------

Koncerny přišly na nás vydělat, ne řešit naše problémy. V ČR dochází k tunelování vodáren a poškozování zájmu lidí, měst a obcí i státu. Problém jsou politici pracující pro koncerny. Proto jsem se obrátil na soudy a ty potvrzují protiprávní stav. Např. ve Zlíně je možné vrátit vodu zpět do rukou obcí, ale „politici“ pracující pro koncern udržují tok peněz od lidí do zahraničí. Lidé tak přichází každý rok o 70-90 mil. Kč a o půl miliardy z dotací!

Ke každému článku najdete informace i důkazy ZDE: 

www.pravdaovode.cz/voda-300

www.pravdaovode.cz/vodarny www.pravdaovode.cz/cena-vody

www.pravdaovode.cz/co-musime-udelat/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...