Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Může to potkat každého? Pokuta za poctivost? 116 tis. Kč!

Situace, která může potkat každého občana při vyúčtování platby za vodu. Vodárny mají monopol a často jsou vůči spotřebitelům nekompromisní. To neznamená, že mají pravdu a občan je vůči nim bezmocný.

Reálný příklad z Frýdlantska

Když jsem na konci roku 2014 opisoval stav vodoměru na chatě, kam naše tříčlenná rodina jezdí tak 10 krát do roka především o víkendech, nemohl jsem uvěřit vlastním očím. Tři a půl miliónů litrů?! Uvažoval jsem, jak by to bylo možné, aby přes jednu sprchu, toaletu a dřez v kuchyni proteklo tolik vody, kolik je v 50-ti metrovém plaveckém bazénu.

Spočítal jsem si, že by to znamenalo mít nepřetržitě naplno otevřený kohoutek po dobu 250 dnů, a to všechno za předpokladu, že by si toho nikdo povšiml. Vyloučeno! Došlo snad k havárii? Pak by musela být voda všude v domě! VYTEKLA do odpadu? Pak by protekla septikem o objemu 4 m3 a zaplavila celý pozemek okolo domu. Jenže žádný močál okolo vidět nebyl.

Dospěl jsem tedy k názoru, že jediné možné vysvětlení je špatně měřící vodoměr. Prostřednictvím mailu s přiloženou fotografií počítadla vodoměru, jsem údajně odebrané množství vody reklamoval u dodavatele – Frýdlantské vodárenské společnosti a.s. (FVS). Došlo k zahájení reklamačního řízení podle JEJICH interního řádu. Byl jsem vyzván k tomu, abych požádal o odmontování vodoměru a jeho přezkoušení v autorizovaném metrologickém středisku (AMS).

Žádost jsem zaslal, vodoměr byl demontován a otestován. Výsledek vyzněl v můj neprospěch.

Bohužel až následně jsem zjistil, že existuje ještě i další možnost, a to přezkoušení vodoměru, aniž dojde k jeho demontáži. O tom se píše v  par. 16, odst. (4) zákona č. 274/2001 Sb. „O vodovodech a kanalizacích“ (v dokumentu, který je pro činnost vodáren závazný)„…odběratel má právo zajistit si na vlastní náklady metrologickou zkoušku vodoměru na místě instalace, a to nezávislým měřidlem, připojeným na odbočení s uzávěrem za osazeným vodoměrem na potrubí vnitřního vodovodu před jeho prvním rozdělením…„.

Vodárny mi však tuto možnost nejenže nenabídly, ale není o ni současně ani zmínka v jejich reklamačním řádu. Vymontování vodoměru se totiž posléze ukázalo jako klíčové. Proč, to vysvětluje stanovisko Českého metrologického institutu (ČMI - státní organizace, zřízené Ministerstvem průmyslu a obchodu), ve kterém se uvádí:

„…. při demontáži vodoměru může dojít ke změně jeho technického stavu (vypláchnutí nečistot s vytékající vodou apod.)“ a dále „… k vypláchnutí od volných mechanických nečistot dojde i před zkouškami v AMS a instalační podmínky při zkoušce v AMS se často ve vztahu ke správnosti měření výrazně liší od podmínek v místě původní instalace vodoměru. V důsledku těchto okolností vznikalo podezření, že takový způsob přezkušování vodoměrů není dostatečně průkazný.

Vodárnám jsem předložil ještě i další dokument, který jsem od specialistů na měření z ČMI získal. Píše se zde:

„Nejčastějším postupem přezkoušení vodoměru je jeho přezkoušení po demontáži z místa instalace a dodání k přezkoušení ve zkušebně subjektu, který je k této činnosti zákonem o metrologii zmocněn. Tento způsob přezkoušení je možné provést vždy, jak však lze dovodit z výše uvedených informací nemusí vést k odhalení nesprávného měření majícího zdroj v příčinách, jež při demontáži pominou“.

Pozornost si zaslouží i samotná zkouška vodoměru, při které jím proteče jen něco okolo 100 litrů vody. Vůbec se tak neuvede do chodu mechanismus počítadla, tvořeného plastovými kolečky, které zobrazují hodnotu až od řádu tisíců litrů, kde patrně v mém případě došlo k chybě měření. A to, že se tak skutečně děje mi ve svém vyjádření potvrdil jednatel společnosti Vodo-Regula (nástupnické organizace dnes již neexistujícího výrobce mého vodoměru typ SV 3-5 VO-RE Qn 2.5 DN 20 SV), který mi napsal:

“Připouštím, že již v minulosti se podobné případy vyskytly, kdy se číselník otočil na 4., či 5. řádu a způsobil odběrateli nemalé problémy. Protože ozubená kola mají pro hladký pohyb určitou vůli, mohlo by se vlivem vnějších činitelů stát, že dojde k jejich posunu.„           

Přesto, že jsem všechny tyto argumenty postupně předložil řediteli, předsedovi představenstva a dozorčí radě Frýdlantské vodárenské společnosti trvají stále na tom, že jsem vodu spotřeboval a požadují po mě uhradit 116 tis. Kč. Nepomohlo mi ani to, že má dosavadní průměrná roční spotřeba od roku 2007 činí necelých 25 m3. Odmítli i argument, že nový vodoměr, který mi namontovali na konci roku 2014, mi při běžném užívání chaty do listopadu 2015, naměřil spotřebu pouhých 8 m3. Samozřejmě, že jsme na našem rozvodu vody neprovedli žádnou opravu a jedinou změnou byl nový vodoměr….

Při osobních jednáních s představiteli vodáren MĚ zarazilo, že neformálně byli na mé straně a souhlasili s tím, že spotřebovat takové množství vody je podivné. Z každé takové schůzky, která předcházela některému z oficiálních stanovisek, jsem odcházel s jistým optimismem a pocitem, že jsem nalezl zastání. Nevěřícně jsem si pak ale četl obdržená oficiální vyjádření, ve kterých byly mé argumenty odmrštěny a po původním „pochopení“ se slehla voda. Nedošlo ani k přijetí mého návrhu o smírné řešení - navrhl jsem uhradit mou dosavadní průměrnou spotřebu. To jsem pak nakonec v dobré víře, že dojde ke změně rétoriky vodáren, i udělal.

Myslím si, že dominantním důvodem pro tento postoj je strach z vytvoření precedentu, který by v budoucnu zhoršil pozici vodáren vůči ostatním odběratelům. Nezanedbatelnou roli zde asi hraje i obava z toho, že by mohlo dojít k vyvození osobní odpovědnosti členů vedení vodáren z toho, že přitakali mým argumentům a použili zdravý rozumu.

Jsem toho názoru, že podobný přístup nelze tolerovat a je nutné se proti němu ohradit všemi dostupnými prostředky. Frýdlantská vodárenské společnost mě nyní označila za neplatiče a informovala mě o tom, že má právo mi, na mé náklady (!), odpojit vodu. Zmocnila advokátní kancelář SPOLAK s.r.o. ke svému zastupování. Ti mě ve své před žalobní výzvě informují, že jim byly předloženy doklady:

„…. ze kterých jednoznačně vyplývá oprávněný nárok… „ jejich klienta na úhradu částky 116 tis.Kč. Dále uvádějí, že nejsou svým klientem: “…. oprávněni k jakémukoli jednání ohledně snížení nároku… „ a jsou „… toliko připraveni pouze jednat o případném splátkovém kalendáři k předmětné částce….“.

Zdá se, že se mi nepodaří vyhnout se soudnímu projednání, a to i přesto, že jsem vodárnám prostřednictvím svého právního zástupce sdělil, že jsem připraven uhradit částku 20 tis. Kč., aby k němu nedošlo (zoufalí lidé, dělají zoufalé činy…).

To jen pro představu reprezentuje hodnotu mé průměrné spotřeby vodu za více, jak 12 let.

Věřím, že se mi podaří prokázat, že Frýdlantská vodárenská společnost v právu není! Bude mi navíc velkou satisfakcí, bude-li nalezena cesta z podobného problému i pro ostatní spotřebitele, kteří již něco podobného zažili, nebo je to někdy potká. Budu vděčný za jakoukoli informaci, či podporu mého snažení, které není směřováno pouze k dosažení mého individuálního cíle, ale má ambici změnit přístup a chování monopolistů k nám, běžným občanům, kteří jim platí své peníze.

Ing. Jan Oboda

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V rámci projektu PRAVDA O VODĚ jsem se rozhodl podobné případy zveřejnit a zdokumentovat proces, který poškození lidé prošli a s jakým výsledkem.

Výzva: Pokud máte podobnou zkušenost nebo jste řešili podobný problém, ozvěte se prosím!

Autor: Radek Novotný | úterý 1.3.2016 8:42 | karma článku: 28,48 | přečteno: 2479x
  • Další články autora

Radek Novotný

Tunelování vodáren v České republice a drancování peněženek lidí, lze ukončit přes obranu

Proces vedoucí k uzavření vazalských smluv s koncernem, díky kterým byl mezi lidi a okresní vodárnu Vak Zlín instalován soukromý penězovod, kterým tečou zisky z vody do zahraničí, místo do obnovy

27.9.2016 v 10:26 | Karma: 10,37 | Přečteno: 235x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Pokus o mou kriminalizaci a zastrašení skončil fiaskem

Napsala mi paní, která se omlouvala, že nemá peníze na DVD: Jak korporace bohatnou na vodě?, proto se nemůže přidat k lidem, kteří se mnou chtějí spustit nápravu .

22.8.2016 v 15:11 | Karma: 14,33 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Zcela bez servítek, protože situace je vážná a na servítky není čas

Stát, respektive Ministerstvo zemědělství (Mze), které spravuje v ČR obor vodárenství a má jako hlavní prioritu zajistit soběstačnost jeho financování ví, že jediný zdroj vodáren, jsou peníze za vodné a stočné vybrané od lidí.

21.8.2016 v 14:53 | Karma: 30,25 | Přečteno: 1297x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Politici objevili volební trhák nebo skutečně pochopili v čem je problém s vodou v ČR?

Pan Brabec, ministr životního prostředí, jako první vrcholný politik v ČR pochopil a potvrdil pravdivost mých závěrů, které léta říkám a publikuji, ale zatím jen tu část z nich, která nevede k řešení.

16.8.2016 v 7:52 | Karma: 24,99 | Přečteno: 641x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Předání vody cizincům a fatální důsledky pro občany a města

Vyvedení zisků z vody z rukou městské vodárny na fr. nadnárodní koncern, realizovali především "politici" velkých měst a organizovaná skupina osob jednající v zájmu koncernu, se kterou někteří "politici" těchto měst kooperovali.

11.8.2016 v 7:26 | Karma: 27,87 | Přečteno: 908x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Náprava v hospodaření s vodou v ČR začíná

Dostupná cena vody, kvalita pitné vody a zdroje obnovy vodárenské infrastruktury jsou ohroženy. Je třeba vrátit vodu zpět do rukou státu a městských vodáren.

10.8.2016 v 6:26 | Karma: 26,50 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Konce tunelů a drancování peněženek lidí v České republice?

Jak mnozí tušíte, v České republice proběhl za posledních 15 let velmi pokoutný a dle mne protiprávní proces, kterým byly v řadě regionů vyvedeny zisky z prodeje vody na zahraniční koncerny.

5.8.2016 v 9:15 | Karma: 29,54 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Budeme vám lhát a vy budete platit

Není koncern jako koncern. Rozdíl mezi např. VW, který přišel do Škody Mladá Boleslav a tím, co je vydáváno za strategické investory ve vodárenství je propastný. Do vodáren totiž žádní strategičtí investoři nepřišli.

3.8.2016 v 9:01 | Karma: 33,09 | Přečteno: 1544x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Tohle je můj názor

Českou vodu si umíme prodávat sami a žádné cizince k tomu nepotřebujeme. Činit kroky k zachování obchodu s vodou v rukou státu/obcí je správné, protože voda je život a náš život do rukou zahraničních koncernů rozhodně nepatří

17.7.2016 v 9:57 | Karma: 27,45 | Přečteno: 611x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Síla ženy a voda

Dnes o vodě trochu jinak. Sedím a povídám si s tetou. ..... Telefon, neznámé číslo. Típnu to. Za chvíli volá zase. Opět to típnu, ale když za 5 min. zavolá zase, tak to vezmu.

8.7.2016 v 9:04 | Karma: 19,75 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Může se to stát i vám: Existuje generální ředitel Josef Novák?

Chcete přijít o třetinu milionu? Stačí k tomu domek a zavlažování. To spusťte na 5 měsíců a pak už jen čekejte na roční odečet vody a fakturu.

4.7.2016 v 13:41 | Karma: 31,48 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Voda vydělává aneb jak korporace bohatnou na vodě

Fr. dokument odhaluje nekalé praktiky koncernů ve vodě. Měl by ho vidět každý občan, poslanec, senátor a člen Vlády ČR, státní zástupce i ombudsman.

1.7.2016 v 12:09 | Karma: 29,02 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Pokusy o zastrašení a kriminalizaci odpůrců předání vody koncernům

"Naháněči koncernů" se pokouší lidi, kteří se pustí do obrany "vody" a vodáren zastrašit žalobami, politickou likvidací na kandidátce nebo kriminalizací. Přichází i gangsterské jednání. Je třeba se nebát. Voda za to stojí.

22.6.2016 v 12:05 | Karma: 28,04 | Přečteno: 685x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Voda v Plzni: Miliarda tam, miliarda sem a lidé platí a platí

Plzeňsko: Vodu, priority prodeje vody i cenu vody určoval, ve "spolupráci" s městem Plzeň, od roku 1996, do konce roku 2015, fr. koncern Veolia, který inkasoval od lidí na Plzeňsku stamilióny z vodného a stočného. A to přece šlo!

16.6.2016 v 8:29 | Karma: 23,93 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Zisky z vody: Iluze kontroly a obrovská korupce?

Šok. Politici za odměnu 4,7 mil. Kč klidně schválí občanům nejdražší cenu vodného a stočného v kraji a v ní roční zisky koncernu až 70-90 mil.Kč. Městská vodárna, ze které své odměny inkasují, dosáhla zisk pouhých 9 mil.Kč.

25.5.2016 v 7:28 | Karma: 27,51 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Stát zdraží vodu? Kdo na tom vydělá? Stát nebo koncerny?

Co stát vlastně dělá a proč? Zdraží podzemní vodu. Proč a komu? Protože se s cenou 15 let nehýbalo? Provozovatel (prodejce vody, většinou zahr. koncer) zaplatí státu více. Super, stát dostane od koncernů více peněz = šťastné lidé?

24.5.2016 v 8:59 | Karma: 28,13 | Přečteno: 819x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Je to tady: Přímá konfrontace ...

"Svět je nebezpečné místo k životu, ne kvůli špatným lidem, ale kvůli těm, kteří proti nim nic nepodniknou." Albert Einstein

16.5.2016 v 12:22 | Karma: 18,38 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Musíte jasně říct, koho zájmy hájíte …

Je třeba dosáhnout toho, že se voda a obchod s ní vrátí do rukou obcí a jejich vodáren. Jedině tak bude prioritou obchodu s vodou – obnova vodárenských sítí, čerpání dotací na obnovu sítí a rozumná cena vody.

15.5.2016 v 7:40 | Karma: 23,10 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Vlka vlka nežere: Ale pozor, manipulace neprošla a na . . . la lidi i zástupce obcí

Pokoutný pokus kamuflovat stav vytunelované vodárny (Vak Zlín) manipulacemi s informacemi sdělovanými akcionářům a zástupcům měst a obcí, prostřednictvím "CERTIFIKÁTU", který Vak dostal zadarmo, neprošel bez povšimnutí. Naopak.

11.5.2016 v 17:08 | Karma: 20,16 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Peníze od lidí za vodu - končí v kufru?

Předseda představenstva městské vodárny bere více než primátor statutárního města, které vlastní danou vodárnu! Platíte ho v ceně vody. Vlastně platíte oba. Chcete toto na radnicích a ve vodárnách?

10.5.2016 v 17:22 | Karma: 24,39 | Přečteno: 962x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Českou vodu si prodávejme sami, bez překupníků a lidé, města i stát na tom vydělají. Ne zisky v daňových rájích, ale čistou vodu, opravené trubky v zemi a přitom rozumnou cenu vody.

-----------------------------------------------------------

Jsem autor projektu PRAVDA O VODĚ, který pomohl v řadě okresů ČR, ubránit vodárny před zaváděním tzv. "provozních tunelů". Např. Kroměříž, Přerov, Pardubice, Náchod ... Díky tomu tyto regiony čerpají dotace z EU na investice, mají zcela v rukou obchod s vodou a prioritou je rozumná cena vody a obnova sítí, ne krmení účtů koncernů v zahraničí.

15 let dokládám, že nám v ČR poteče z kohoutků nezávadná voda, pokud budou obnovené trubky. Ty budou obnovené, pokud se do nich bude investovat a investovat se bude, pokud peníze, které za vodu zaplatíme, skončí zpět v infrastruktuře a ne v zahraničí. TEČKA.

-------------------------------------------------

Koncerny přišly na nás vydělat, ne řešit naše problémy. V ČR dochází k tunelování vodáren a poškozování zájmu lidí, měst a obcí i státu. Problém jsou politici pracující pro koncerny. Proto jsem se obrátil na soudy a ty potvrzují protiprávní stav. Např. ve Zlíně je možné vrátit vodu zpět do rukou obcí, ale „politici“ pracující pro koncern udržují tok peněz od lidí do zahraničí. Lidé tak přichází každý rok o 70-90 mil. Kč a o půl miliardy z dotací!

Ke každému článku najdete informace i důkazy ZDE: 

www.pravdaovode.cz/voda-300

www.pravdaovode.cz/vodarny www.pravdaovode.cz/cena-vody

www.pravdaovode.cz/co-musime-udelat/

Seznam rubrik