Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Zajímá Vás, kolik je průměrná cena elektřiny či plynu? A k čemu by Vám byla průměrná cena? Máte "průměrný" odběr? Má být stejná "průměrná" cena tam, kde je zdroj "pár metrů" od místa spotřeby jako tam, je přiváděna z mnoho kilometrů vzáleného zdroje? Je stejný náklad na síť tam, kde jsou zásobovány vysokopodlažní domy, jako ve vilové čtvrti s odběrnými "minimísty", vzdálenými 500 m?

0 0
možnosti
RN

Pane Hrubý,

1) vaše argumentace s průměrnou cenou tam, kde je hodně km a tma kde je pármetrů, je samozřejmě správná. Ale asi se mnou budete souhlasit, že ze všechokresů v ČR, najdete okresy podobné. Pak má možnost porovnání smysl. Průměr jeprůměr. Umožňuje klást otázky. Cena je větší, protože jsou trubky daleko? Fajn.

Trubky jsou stejně daleko a cena je o 15 Kč/m3 dražší a koncernu teče doFrancie od lidí 90 mil.Kč/rok a naše vodárna vydělal 7 mil.Kč. Fajn - jsmedebilové a politici nás okrádají. Pak je třeba zjedná pořádek.

2) Jak už jsem uvedl - pokud peníze, které se vyberou od lidí, končí zpět vobnově trubek, tak dvousložkové ceny lidé chápou a zaplatí, ale pokud to sloužík tomu, že se maskuje, kolik peněz se vytáhne lidem z peněženek, pak ze sluhystává monopolní pán. A argumentace o poplatku za připojení je falešná.

0 0
možnosti
VH

Dvousložková cena u komodit dodávaných sítěmi je jedinou rozumnou tvorbou cen v tomto odvětví. Existuje v energetice a má stejné odůvodnění i ve vodárenství (a kanalizacích). I když jste rok v zahraničí, zůstává potrubí v zemi, je odepisováno, koroduje, postupně musí být vyměňováno. Rovněž úpravna vody se nezmenší, stejně jako neubude 0,01 člověka obsluhy.

0 0
možnosti

Problém je, že vetšina dodavatelů vody jsou pouze provozovatelé a nikoli vlastníci potrubí. Například v naší obci je vlastnikem vodovodních a kanalizačních trubec obec. Vlastníkem čističky je také obec, ale dodavatelem vody a provozovatelem čističky je vodárenská společnost. Takže vodárenská společnost podniká, ale porouchané potrubí a modernizaci čističky musí platit vlastník, tj. obec.

2 0
možnosti
JV

Nevim ,jestli mate pravdu.Napriklad nikdo neveme ani kapku vody .Vodarna dostane 0 Kc.Vodarna ma ale fixni vylohy ,opravy ,nova vedeni ,proplachovani atd.Kdo to ma zaplatit.???To uz davno na zapade je zjisteno ,mala spoteba -casteji prolachovat vedeni ,kanalizace ucpana atd.Tim padem ceny za vodu na horu pro vsechny.

0 0
možnosti
RN

Pane Vrabče, odpovídal jsem již panu Temlíkovi a říkáte něco podobného jako on. I s vámi souhlasím, pokud peníze dotečou zpět do trubek. Zkušenosti i v zahraničí ukazují, že tomu často v obrovské objemu není - http://pravdaovode.cz/zastupitelum-1/

Proto na to upozorňuji a vysvětluji, kam vede možná i správná myšlenka, když je špatně nastavený systém.

0 0
možnosti
VT

Přílišná snaha o šetření v kterékoli oblasti vede do pekel !!! Logicky - pokud spotřebováváte (v součtu, všichni dohromady) například 100, cena jednotky musí uhradit náklady, zde třeba vodárny. Pokud začnou lidé hodně šetřit a spotřebují jen 10, pak cena té jednotky musí být 10x vyšší...., náklady na provoz se uhradit musí... S dvousložkovou sazbou souhlasím, údržba rozvodů také něco stojí a zde platíte nejen za vodu, ale také za to, "...že si ji můžete pustit...", i když nic nespotřebováváte....[>-]

0 0
možnosti
JV

Pardon pane Temlik ,napsal jsem podobnou reakci.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS