Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je načase poslat koncerny domů: Jejich sliby neplatí.

Je zřejmé, že v roce 2014 voda u většiny privatizovaných vodáren opět zdražila. Někteří politici počítají s tím, že lidé nemyslí, protože přes pokles cen energií „vysvětlují“ lidem, že zdražení vody způsobuje růst ceny energií. Ti chytřejší tvrdí, že důvodem zdražení je to, že byrokrati z EU nedali privatizovaným vodárnám dotace. Zapomněli ovšem říct: „PROČ odmítla EU dotace poskytnout?“.Důvodem je totiž fakt, že byly uzavřeny pro města nevýhodné smlouvy, privatizující zisky původně okresních a krajských vodáren, do rukou koncernů. Dotace EU jsou určeny pro podporu veřejného sektoru, nikoliv k tvorbě zisků koncernů.

PROČ roste pořád cena vody?  

Skutečný důvod jsou nevýhodné smlouvy s koncerny privatizující zisky vodáren. Smlouvy byly v řadě regionů realizovány na základě manipulací se zastupiteli a na základě nepravdivých slibů. Okresní a krajské vodárny díky tomu přišly o významný finanční zdroj (nezdražující cenu vody), o dotace z EU. Investice musí být financovány výhradně z plateb lidí za vodné a stočné, přitom 60-80% potřebných investic mohly pokrýt právě dotace z EU.

Druhý, neméně závažný důvod je ten, že dokonce ani peníze lidí vybrané za vodu nekončí v investicích do infrastruktury. Zisky z vody kalkulované koncerny v ceně vody, tečou  na zahraniční účty koncernům a velká část z inkasovaných peněz za vodu končí místo v infrastruktuře na účtech vlastníků nadnárodních koncernů, zcela mimo vodárenskou infrastrukturu České republiky. Nedostatek peněz na investice musejí dotovat ze svých veřejných rozpočtů města a obce.

Důvodem neustálého růstu cen vody jsou především nevyvážené smlouvy s koncerny, které, jak upozorňovala Evropská komise, jsou pro města a lidi nevýhodné, protože umožňují nevýhodné přerozdělování peněz vybraných za vodné a stočné.

Vodné a stočné

Bylo a je jediný vlastní zdroj financí pro vodárenství. Do privatizace s ním disponovaly města a obce. Když potřebovaly peníze na investice, zvýšily cenu vody a vybrané peníze od lidí investovaly do infrastruktury. Díky nevýhodným smlouvám dnes zaplacené vodné a stočné neslouží výhradně jako zdroj financí pro rozvoj vodárenských sítí, ale slouží také jako zdroj zisků zahraničních korporací. Ty logicky podnikají a jejich cílem je dosažení zisků. Toto politikům korporace před privatizací neříkali, naopak – slibovali růst cen vody o inflaci. Koncerny vodu dnes „jen“ vodu prodávají a „jen“ inkasují zisky, o kterých se městům a obcím vlastnícím drahou infrastrukturu, ani nesní.

Dotace EU

Před privatizací vodáren koncerny často zastupitelům slibovaly, že zajistí dotace z EU a jejich spolufinancování. Realita je přesně opačná. Okresním vodárnám, na kterých po privatizaci zůstaly dál povinnosti financovat investice, odmítla Evropská komise dotace poskytnout, protože hrozilo zneužití dotací určených pro rozvoj veřejného sektoru, pro zisky soukromých korporací. Dotace z EU přitom měly významnou měrou pomoci dofinancovat rozvoj vodárenské infrastruktury v České republice.

Stačí selský rozum?

Z čeho se financuje infrastruktura?  Z vodného a stočného a z dotací plynoucích z veřejných rozpočtů, případně z EU.

Kde končí peníze za vodné a stočné? V nákladech, v investicích do infrastruktury a po privatizaci vodáren na účtech zahraničních korporací.

Funguje to jinak u neprivatizovaných vodáren? Ano. Cenu vody mají vesměs levnější, někdy dokonce o 10-15 Kč/m3. Jinde roste cena pomaleji než u privatizovaných vodáren. Do infrastruktury přitom investují vesměs více než ty privatizované, protože realizují velké investice za přispění EU a volné peníze z vodného a stočného používají na místo výplaty dividend na financování investic.

Běž domů Ivane ……..  

V roce 1968 se do ČR nastěhovala v rámci internacionální pomoci Rudá armáda. Ukázalo se, že šlo o vše jiné, jen ne o pomoc.  Něco podobného se stalo po roce 1998 v ČR znovu v rámci vodárenského odvětví. Tentokrát jde o internacionální pomoc koncernů s dotacemi a inflačním růstem ceny vody. Opět se ukazuje, že jde o vše jiné, jen ne o pomoc.

Pokud politici nechtějí z lidí a z veřejných rozpočtů dělat dojné krávy, (již značně podvyživené), tak je třeba, aby smlouvy uzavřené na základě manipulací a lží byly zrušeny a vodu prodávaly lidem přímo a bez prostředníků okresní a krajské vodárny.

Privatizace „vody“ byly realizovány v řadě regionů na základě manipulací se zastupiteli. Je proto načase, aby se politici obrátili na soudy a policii a ukončili nevýhodné smlouvy s koncerny. Evidentně již dnes mají důkazy o tom, že dnešní systém prodeje vody je pro města i lidi nevýhodný. Navíc ví, že tyto smlouvy lidi a stát poškozují, protože dotace z EU a inflační růst ceny vody (manipulační a vlastně jediné argumenty, kterými byli zastupitelé “přesvědčováni” k hlasování pro privatizaci „prodeje vody“) neplatí.

Autor: Radek Novotný | úterý 18.3.2014 20:43 | karma článku: 30,15 | přečteno: 1261x
  • Další články autora

Radek Novotný

Tunelování vodáren v České republice a drancování peněženek lidí, lze ukončit přes obranu

Proces vedoucí k uzavření vazalských smluv s koncernem, díky kterým byl mezi lidi a okresní vodárnu Vak Zlín instalován soukromý penězovod, kterým tečou zisky z vody do zahraničí, místo do obnovy

27.9.2016 v 10:26 | Karma: 10,37 | Přečteno: 235x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Pokus o mou kriminalizaci a zastrašení skončil fiaskem

Napsala mi paní, která se omlouvala, že nemá peníze na DVD: Jak korporace bohatnou na vodě?, proto se nemůže přidat k lidem, kteří se mnou chtějí spustit nápravu .

22.8.2016 v 15:11 | Karma: 14,33 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Zcela bez servítek, protože situace je vážná a na servítky není čas

Stát, respektive Ministerstvo zemědělství (Mze), které spravuje v ČR obor vodárenství a má jako hlavní prioritu zajistit soběstačnost jeho financování ví, že jediný zdroj vodáren, jsou peníze za vodné a stočné vybrané od lidí.

21.8.2016 v 14:53 | Karma: 30,25 | Přečteno: 1297x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Politici objevili volební trhák nebo skutečně pochopili v čem je problém s vodou v ČR?

Pan Brabec, ministr životního prostředí, jako první vrcholný politik v ČR pochopil a potvrdil pravdivost mých závěrů, které léta říkám a publikuji, ale zatím jen tu část z nich, která nevede k řešení.

16.8.2016 v 7:52 | Karma: 24,99 | Přečteno: 641x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Předání vody cizincům a fatální důsledky pro občany a města

Vyvedení zisků z vody z rukou městské vodárny na fr. nadnárodní koncern, realizovali především "politici" velkých měst a organizovaná skupina osob jednající v zájmu koncernu, se kterou někteří "politici" těchto měst kooperovali.

11.8.2016 v 7:26 | Karma: 27,87 | Přečteno: 908x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má 6 miliard korun ročně

25. dubna 2024  11:36

Aktualizujeme Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

V Česku stále chybí vakcíny proti černému kašli. Válek promluví o aktuální situaci

25. dubna 2024  11:30

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Českou vodu si prodávejme sami, bez překupníků a lidé, města i stát na tom vydělají. Ne zisky v daňových rájích, ale čistou vodu, opravené trubky v zemi a přitom rozumnou cenu vody.

-----------------------------------------------------------

Jsem autor projektu PRAVDA O VODĚ, který pomohl v řadě okresů ČR, ubránit vodárny před zaváděním tzv. "provozních tunelů". Např. Kroměříž, Přerov, Pardubice, Náchod ... Díky tomu tyto regiony čerpají dotace z EU na investice, mají zcela v rukou obchod s vodou a prioritou je rozumná cena vody a obnova sítí, ne krmení účtů koncernů v zahraničí.

15 let dokládám, že nám v ČR poteče z kohoutků nezávadná voda, pokud budou obnovené trubky. Ty budou obnovené, pokud se do nich bude investovat a investovat se bude, pokud peníze, které za vodu zaplatíme, skončí zpět v infrastruktuře a ne v zahraničí. TEČKA.

-------------------------------------------------

Koncerny přišly na nás vydělat, ne řešit naše problémy. V ČR dochází k tunelování vodáren a poškozování zájmu lidí, měst a obcí i státu. Problém jsou politici pracující pro koncerny. Proto jsem se obrátil na soudy a ty potvrzují protiprávní stav. Např. ve Zlíně je možné vrátit vodu zpět do rukou obcí, ale „politici“ pracující pro koncern udržují tok peněz od lidí do zahraničí. Lidé tak přichází každý rok o 70-90 mil. Kč a o půl miliardy z dotací!

Ke každému článku najdete informace i důkazy ZDE: 

www.pravdaovode.cz/voda-300

www.pravdaovode.cz/vodarny www.pravdaovode.cz/cena-vody

www.pravdaovode.cz/co-musime-udelat/

Seznam rubrik