Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politici o průšvihu ve "vodě" dávno ví...

14 politiků, napříč politickým spektrem a napříč republikou, se obrátilo na předsedu vlády kvůli stavu a dění ve vodárenství. Byl upozorněn na ztrátu kontroly nad vodárenstvím, nad peněžními toky, na bezpečnostní riziko ....

Politické vedení státu (pravice i levice) bylo od roku 2002 opakovaně upozorňováno na ztrátu kontroly nad vodárenstvím, ztrátu kontroly nad peněžními toky z vody, ztrátu dotací z EU, privatizaci zisků a zestátnění nákladů a bezpečnostní rizika pro stát a občany. 

Naposledy  v dubnu 2015 se 14 politiků, napříč politickým spektrem a napříč republikou, obrátilo na předsedu vlády B.Sobotku (a všechny poslance, senátory, předsedy polit.stran v parlamentu a ministry),  kvůli negativnímu stavu a dění ve vodárenství.

Se všemi těmito 14 lidmi jsme během posledních 12 let opakovaně bránili okresní vodárny proti nájezdům naháněčů koncernů, kteří se snažili vyvést z okresních vodáren zisky na koncerny. Většinou se nám vodárny podařilo vodárny ubránit, v jednom případě máme v rukou rozhodnutí soudů, že instalace koncernu proběhla protiprávně. Tito lidé obětovali politickou kariéru, čas a šli bránit vodárnu a vodu pro svá měst a lidi.

Tito lidé jsou pro mne důkazem toho, že instalování soukromých penězovodů do vodáren v ČR se dá vyhnout. Jen to vyžaduje vůli jim v tom zabránit a jasné kroky k obraně vodárny a zájmu měst a lidí!

   

Zkrácený obsah prosby:

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Vážený pane předsedo vlády,

před  rokem Vám dva z nás adresovali otevřený dopis (v dubnu 2014), který se týkal problematiky našeho vodárenství. Od této doby se bohužel nestalo nic, co by vedlo k nápravě. Obracíme se proto na Vás znovu. Jste v postavení, kdy můžete ovlivnit, zda vedení státu začne řešit závažné problémy týkající se státu, měst, obcí a občanů. Hovoříme o ztrátě kontroly nad strategickým odvětvím vodárenství, o ztrátě kontroly nad peněžními toky v něm, o ztrátě dotací z EU, o privatizaci zisků a zestátnění nákladu na vodárenské sítě, o ztrátě schopnosti zajistit bezpečnost státu. Hovoříme o oligarchickém „fungování“ samospráv a nefunkčnosti mechanismů státu, které ho a jeho občany mají chránit. Hovoříme o praktikách, které objevila Slovenská informační služba v kauze Gorila.

Situace je velmi vážná. Její neřešení (politiky zprava i zleva), dovedlo stát za 20 let k tomu, že dnes 70% vodárenských tržeb z vody v ČR kontrolují zahraniční koncerny. Ročně odtéká 1,4 miliardy korun zisku z vodného a stočného do zahraničí, přitom jde o jediný vlastní zdroj financí pro rozvoj odvětví a peníze v odvětví schází. Další miliardy odtékají z odvětví nákladovým způsobem. Doplácejí na to veřejné rozpočty.

Smlouvy s koncerny byly často uzavřeny protiprávně (Praha, Kladno, Zlín …) za nevýhodných podmínek pro samosprávy a stát, kdy legalizují - nelegalizovatelné.

Byl zaveden systém s překupníkem, který inkasuje 95% zisku z vody, ale investice na její distribuci financují ze 100% občané (v ceně vody a z veřejných rozpočtů). Zisky, které koncerny inkasují z vody, nemusí reinvestovat zpět do obnovy odvětví, kde je prioritou veřejný zájem. Jde o regionální monopol. Toto odvětví má síťový charakter, je strategické pro stát z pohledu obrany, ekonomiky, sociálních dopadů a životního prostředí. Voda se týká všeho a všech.

Systém je postavený na hlavu a sám sebe požírá. Praha nedostane 6 miliard dotací z EU na ÚČOV, proto zaplatí ÚČOV ze svého rozpočtu lidé a mezi tím koncern již vyinkasoval od lidí z vodného a stočného -  6 miliard Kč zisku. Ten si poté ÚČOV, kterou lidé z daní zaplatí, pronajme a bude dál vydělávat? Kauza Prahy je zdokumentována na:

            www.pravdaovode.cz/okres-praha/praha-privatizace

Dveře k ziskům z vody se otevírají pouze zevnitř vodáren. Proto problém nejsou samotné koncerny, ale jednání politiků ve prospěch koncernů, místo ve prospěch měst, obcí a státu.

Poslední vládou schválená „regulace“ dokazuje, že koncernové lobby ovládlo rozhodovací proces státu při schvalování regulace ve strategickém odvětví nebo vláda nemá o funkční regulaci zájem. Výsledkem je nekoncepční a nefunkční „regulace“, která je jako ochrana zájmu státu, měst, obcí a občanů doslova impotentní.

Ukázkový příklad Zlín, který dokládá vše výše uvedené a týká se přímo politických stran ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Lidé pracující pro koncern vše řídili. Část z nich působila ve vodárně a na radnici města Zlín. To, co říkáme, potvrdili i soudci. Zdokumentování kauzy Zlín je také veřejně přístupné:

www.pravdaovode.cz/pravda-o-vak-zlin/

Obrana vodáren se řeší soudní cestou, ale to trvá dlouho a pro města a občany je rozhodně levnější prevence, než vodu a vodárny léta bránit u soudů proti koncernům a jejich právníkům.

 

Obracíme se na Vás proto s žádostí o pomoc. Projděte si prosím odkazy, které posíláme. Pokud budete mít názor, že věc je třeba konečně řešit, vyzvěte členy vaší strany, aby jednali s dalšími stranami a pomohli ukončit protiprávní stav ve Vaku Zlín. Řešení ve VaKu Zlín je řešením pro celou republiku. Řekněte veřejně, co je cílem ČSSD ve vodárenství, co podporuje a proti čemu je rozhodnuta se postavit.

Modely s překupníky lze odinstalovat. Šlo to v Paříži, v Berlíně a v dalších městech. Tam, kde jsou instalovány protiprávně, musí být žalobce. Pak odinstalace nebude pro stát, obce a občany drahá.

Proto si Vás dovolujeme požádat, abyste s příslušnými ministry, ve spolupráci s koalicí a politickými stranami v parlamentu zaměřili na stav a situaci v celém vodárenství pozornost a zpracovali koncepci státu ve vodárenství, která povede k nastavení skutečných mechanismů a systémů správy „vody“ ve prospěch státu, měst a lidí.

Přijatá varianta „regulace“ žádné koncepční a efektivní řešení a pro stát a lidi není a není to ani regulace. Jedinou správnou variantou je ponechat vliv státu a obcí na provozování a prodej vody, bez překupníka, neboť jen tak lze zajistit naplnění veřejného zájmu, pro který vodárny vznikly a byly převedeny do správy měst a obcí. Překupník prodeje vody není potřeba, což dokládají vodárny, které v rukou měst a obcí zůstaly. .......

  1. Výzva k řešení z dubna 2014

  2. Celá prosba z dubna 2015

 

pozn: Politici ví i o praktikách koncernů 

Zaslali jsme jim  Fr. dokument „ Voda vydělává, aneb jak soukromé korporace bohatnou“, oceněný Cenou děkana Provozně ekonomické  fakulty, odhaluje praktiky korporací při správě vodovodů a kanalizací www.harvestfilms.cz/eshop/biologie/voda-vydelava.html.

 

Autor: Radek Novotný | čtvrtek 4.6.2015 10:15 | karma článku: 18,20 | přečteno: 550x
  • Další články autora

Radek Novotný

Tunelování vodáren v České republice a drancování peněženek lidí, lze ukončit přes obranu

Proces vedoucí k uzavření vazalských smluv s koncernem, díky kterým byl mezi lidi a okresní vodárnu Vak Zlín instalován soukromý penězovod, kterým tečou zisky z vody do zahraničí, místo do obnovy

27.9.2016 v 10:26 | Karma: 10,37 | Přečteno: 235x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Pokus o mou kriminalizaci a zastrašení skončil fiaskem

Napsala mi paní, která se omlouvala, že nemá peníze na DVD: Jak korporace bohatnou na vodě?, proto se nemůže přidat k lidem, kteří se mnou chtějí spustit nápravu .

22.8.2016 v 15:11 | Karma: 14,33 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Zcela bez servítek, protože situace je vážná a na servítky není čas

Stát, respektive Ministerstvo zemědělství (Mze), které spravuje v ČR obor vodárenství a má jako hlavní prioritu zajistit soběstačnost jeho financování ví, že jediný zdroj vodáren, jsou peníze za vodné a stočné vybrané od lidí.

21.8.2016 v 14:53 | Karma: 30,25 | Přečteno: 1297x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Politici objevili volební trhák nebo skutečně pochopili v čem je problém s vodou v ČR?

Pan Brabec, ministr životního prostředí, jako první vrcholný politik v ČR pochopil a potvrdil pravdivost mých závěrů, které léta říkám a publikuji, ale zatím jen tu část z nich, která nevede k řešení.

16.8.2016 v 7:52 | Karma: 24,99 | Přečteno: 641x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Předání vody cizincům a fatální důsledky pro občany a města

Vyvedení zisků z vody z rukou městské vodárny na fr. nadnárodní koncern, realizovali především "politici" velkých měst a organizovaná skupina osob jednající v zájmu koncernu, se kterou někteří "politici" těchto měst kooperovali.

11.8.2016 v 7:26 | Karma: 27,87 | Přečteno: 908x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Náprava v hospodaření s vodou v ČR začíná

Dostupná cena vody, kvalita pitné vody a zdroje obnovy vodárenské infrastruktury jsou ohroženy. Je třeba vrátit vodu zpět do rukou státu a městských vodáren.

10.8.2016 v 6:26 | Karma: 26,50 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Konce tunelů a drancování peněženek lidí v České republice?

Jak mnozí tušíte, v České republice proběhl za posledních 15 let velmi pokoutný a dle mne protiprávní proces, kterým byly v řadě regionů vyvedeny zisky z prodeje vody na zahraniční koncerny.

5.8.2016 v 9:15 | Karma: 29,54 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Budeme vám lhát a vy budete platit

Není koncern jako koncern. Rozdíl mezi např. VW, který přišel do Škody Mladá Boleslav a tím, co je vydáváno za strategické investory ve vodárenství je propastný. Do vodáren totiž žádní strategičtí investoři nepřišli.

3.8.2016 v 9:01 | Karma: 33,09 | Přečteno: 1544x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Tohle je můj názor

Českou vodu si umíme prodávat sami a žádné cizince k tomu nepotřebujeme. Činit kroky k zachování obchodu s vodou v rukou státu/obcí je správné, protože voda je život a náš život do rukou zahraničních koncernů rozhodně nepatří

17.7.2016 v 9:57 | Karma: 27,45 | Přečteno: 611x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Síla ženy a voda

Dnes o vodě trochu jinak. Sedím a povídám si s tetou. ..... Telefon, neznámé číslo. Típnu to. Za chvíli volá zase. Opět to típnu, ale když za 5 min. zavolá zase, tak to vezmu.

8.7.2016 v 9:04 | Karma: 19,75 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Může se to stát i vám: Existuje generální ředitel Josef Novák?

Chcete přijít o třetinu milionu? Stačí k tomu domek a zavlažování. To spusťte na 5 měsíců a pak už jen čekejte na roční odečet vody a fakturu.

4.7.2016 v 13:41 | Karma: 31,48 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Voda vydělává aneb jak korporace bohatnou na vodě

Fr. dokument odhaluje nekalé praktiky koncernů ve vodě. Měl by ho vidět každý občan, poslanec, senátor a člen Vlády ČR, státní zástupce i ombudsman.

1.7.2016 v 12:09 | Karma: 29,02 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Pokusy o zastrašení a kriminalizaci odpůrců předání vody koncernům

"Naháněči koncernů" se pokouší lidi, kteří se pustí do obrany "vody" a vodáren zastrašit žalobami, politickou likvidací na kandidátce nebo kriminalizací. Přichází i gangsterské jednání. Je třeba se nebát. Voda za to stojí.

22.6.2016 v 12:05 | Karma: 28,04 | Přečteno: 685x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Voda v Plzni: Miliarda tam, miliarda sem a lidé platí a platí

Plzeňsko: Vodu, priority prodeje vody i cenu vody určoval, ve "spolupráci" s městem Plzeň, od roku 1996, do konce roku 2015, fr. koncern Veolia, který inkasoval od lidí na Plzeňsku stamilióny z vodného a stočného. A to přece šlo!

16.6.2016 v 8:29 | Karma: 23,93 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Zisky z vody: Iluze kontroly a obrovská korupce?

Šok. Politici za odměnu 4,7 mil. Kč klidně schválí občanům nejdražší cenu vodného a stočného v kraji a v ní roční zisky koncernu až 70-90 mil.Kč. Městská vodárna, ze které své odměny inkasují, dosáhla zisk pouhých 9 mil.Kč.

25.5.2016 v 7:28 | Karma: 27,51 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Stát zdraží vodu? Kdo na tom vydělá? Stát nebo koncerny?

Co stát vlastně dělá a proč? Zdraží podzemní vodu. Proč a komu? Protože se s cenou 15 let nehýbalo? Provozovatel (prodejce vody, většinou zahr. koncer) zaplatí státu více. Super, stát dostane od koncernů více peněz = šťastné lidé?

24.5.2016 v 8:59 | Karma: 28,13 | Přečteno: 819x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Je to tady: Přímá konfrontace ...

"Svět je nebezpečné místo k životu, ne kvůli špatným lidem, ale kvůli těm, kteří proti nim nic nepodniknou." Albert Einstein

16.5.2016 v 12:22 | Karma: 18,38 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Musíte jasně říct, koho zájmy hájíte …

Je třeba dosáhnout toho, že se voda a obchod s ní vrátí do rukou obcí a jejich vodáren. Jedině tak bude prioritou obchodu s vodou – obnova vodárenských sítí, čerpání dotací na obnovu sítí a rozumná cena vody.

15.5.2016 v 7:40 | Karma: 23,10 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Vlka vlka nežere: Ale pozor, manipulace neprošla a na . . . la lidi i zástupce obcí

Pokoutný pokus kamuflovat stav vytunelované vodárny (Vak Zlín) manipulacemi s informacemi sdělovanými akcionářům a zástupcům měst a obcí, prostřednictvím "CERTIFIKÁTU", který Vak dostal zadarmo, neprošel bez povšimnutí. Naopak.

11.5.2016 v 17:08 | Karma: 20,16 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ekonomika

Radek Novotný

Peníze od lidí za vodu - končí v kufru?

Předseda představenstva městské vodárny bere více než primátor statutárního města, které vlastní danou vodárnu! Platíte ho v ceně vody. Vlastně platíte oba. Chcete toto na radnicích a ve vodárnách?

10.5.2016 v 17:22 | Karma: 24,39 | Přečteno: 962x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Českou vodu si prodávejme sami, bez překupníků a lidé, města i stát na tom vydělají. Ne zisky v daňových rájích, ale čistou vodu, opravené trubky v zemi a přitom rozumnou cenu vody.

-----------------------------------------------------------

Jsem autor projektu PRAVDA O VODĚ, který pomohl v řadě okresů ČR, ubránit vodárny před zaváděním tzv. "provozních tunelů". Např. Kroměříž, Přerov, Pardubice, Náchod ... Díky tomu tyto regiony čerpají dotace z EU na investice, mají zcela v rukou obchod s vodou a prioritou je rozumná cena vody a obnova sítí, ne krmení účtů koncernů v zahraničí.

15 let dokládám, že nám v ČR poteče z kohoutků nezávadná voda, pokud budou obnovené trubky. Ty budou obnovené, pokud se do nich bude investovat a investovat se bude, pokud peníze, které za vodu zaplatíme, skončí zpět v infrastruktuře a ne v zahraničí. TEČKA.

-------------------------------------------------

Koncerny přišly na nás vydělat, ne řešit naše problémy. V ČR dochází k tunelování vodáren a poškozování zájmu lidí, měst a obcí i státu. Problém jsou politici pracující pro koncerny. Proto jsem se obrátil na soudy a ty potvrzují protiprávní stav. Např. ve Zlíně je možné vrátit vodu zpět do rukou obcí, ale „politici“ pracující pro koncern udržují tok peněz od lidí do zahraničí. Lidé tak přichází každý rok o 70-90 mil. Kč a o půl miliardy z dotací!

Ke každému článku najdete informace i důkazy ZDE: 

www.pravdaovode.cz/voda-300

www.pravdaovode.cz/vodarny www.pravdaovode.cz/cena-vody

www.pravdaovode.cz/co-musime-udelat/

Seznam rubrik